Banssin kesätyöhaku on alkanut - Muista nämä 10 asiaa | Banssi

Banssin blogi

Banssin kesätyöhaku on alkanut – Oletko valmis?

Julkaistu 9 tammikuu 2017
eriika-kankkunen

BANSSIN KESÄTYÖHAKU ON ALKANUT -  OLETKO VALMIS HAKEMAAN KESÄTÖITÄ?

Kesätöiden haku käy alkuvuodesta kuumimmillaan, joten nyt on hyvä hetki kerrata työnhaun perusteita. Miten kesätöitä sitten haetaan ja ennen kaikkea, miksi niitä kannattaa hakea?

Suuri motivaattori on varmasti monelle nuorelle raha. Voikin olla hyvä miettiä vaikkapa joku konkreettinen tavoite, joka mahdollistuu kesätöiden myötä. Se voi olla uusi puhelin, merkkilaukku, kesän bensarahat mopoon tai rahan säästöön laittaminen isompaa tulevaisuuden haavetta varten – mistä vain itse olet kiinnostunut ja mitä olet valmis tavoittelemaan. Kesätyö opettaa rahan arvon hahmottamista ja työn merkitystä siihen.

Toinen iso syy kannustaa töihin on ennen kaikkea siitä saatava työkokemus. Mikä tahansa kokemus työnteosta on arvokasta, vaikka muuta väittäisitkin. Joka ikisessä työpaikassa oppii vähintäänkin työelämän perussäännöt ja saa arvokasta täytettä ansioluetteloon, mistä on apua myöhemmin työnhaussa. Opiskelun jälkeen sen ”oikean” työn hakeminen ilman kokemusta ei nimittäin ole maailman helpointa. Kesätyönhaussa sen sijaan kaikesta osaamisesta on hyötyä. Voit listata taidot, joita olet oppinut koulun projekteissa ja harrastuksissa. Ihan jo se, että osaat kertoa yrityksille vaikka sosiaalisen median käytöstä, on osaamista sinulle. Myös mahdollinen koodaamistaito, ohjelmointi ja devaaminen kannattaa mainita työnhaussa, sille on yhä enemmän kysyntää.

Kesätöissä on mahdollista saada myös paljon uusia kavereita sekä hauskoja muistoja. Monien yritysten kesätyöläiset saattavat kokoontua yhteen vielä vuosia myöhemminkin, joten matkaan voi tarttua elinikäisiä ystäviä. Kesätyöt voivat antaa myös mahdollisuuden seikkailuun viikoksi-pariksi pois kotimaisemista, esimerkiksi mansikkatiloilla tilanomistajat tarjoavat yleensä majoituksen kesätyöläisille. Eikä poissuljettua ole sekään, että kesätyöpaikka saattaisi tarjota myöhemminkin töitä, jos ala vain natsaa – kesätyöntekijä tuntee jo ”talon tavat” ja työkulttuuria.

Miten sitten kiinni kesätyön syrjään? Kesätöitä kannattaa hakea ajoissa alkuvuoden aikana, sillä silloin tarjonta on parhaimmillaan ja ”aikainen lintu madon nappaa” –periaate pätee usein myös kesätöiden kohdalla. Ei kuitenkaan kannata lannistua, jos aktivoituu työnhakuun vasta myöhemmin keväällä, sillä monia töitä voi hakea lyhyelläkin varoitusajalla. Joitain töitä voi myös tehdä lyhyemmän aikaa, ellei työskentely koko kesää houkuta.

Aktiivinen kesätyöhaku yleensä palkitaan ja muutamista ”ei kiitos” –vastauksista ei ole syytä vielä hätkähtää.

Liian ronkeli jää ilman töitä, joten kannattaa olla avoimin mielin, vaikkei yritys se ykkösvaihtoehto olisikaan.  On hyvä muistaa, että työnantaja osoittaa luottamuksensa nuorta kohtaan palkatessaan hänet töihin, joten kesätyönhakijan kannattaa myös käyttäytyä sen arvoisesti. Huono maine kantaa pitkälle ja kukaan työnantaja ei suosittele epärehellistä tai laiskaa työntekijää. Hyvä työntekijä taas varmistaa töiden päätteeksi suosittelijan CV:seensä.

Tässä on Banssin 10 vinkkiä kesätöiden hakuun 

1. Aloita nyt, ja jatka tarvittaessa aina heinäkuuhun saakka

Suuret yritykset tekevät päätöksensä kesätyöpaikkojen määrästä jo ennen vuoden vaihdetta ja laittavat paikat hakuun tammi-maaliskuussa. Pienten yritysten suunnittelurytmi on monesti lyhempi ja päätökset kesäavusta tehdään vasta lähempänä lomakautta. Silti kannattaa olla ajoissa liikkeellä, vaikka rekrytointipäätökset viipyisivätkin.

Jos et saa kesätyötä keväällä, ole silti aktiivinen vielä kesän korvalla: ei ole harvinaista, että joku kesätyöntekijä onkin valinnut toisen paikan tai hänen suunnitelmansa ovat muuttuneet, ja yritys tarvitsee epätoivoisesti lomatuuraajaa. Ajoitus ja aktiivisuus ovat kaikki kaikessa.

2. Seuraa kesätyö ilmoituksia

Hae useita paikkoja yhtä aikaa ja seuraa ilmoituksissa olevia ohjeita. Usein hakemukset pyydetään sähköisesti valmiille hakulomakkeelle. Valmiiden lomakkeiden ongelmana on, että persoonallisuutesi ei niissä näy, mutta moniin sähköisiin lomakkeisiin voit liittää myös oman hakemuskirjeen ja CV:n. Jotkut suuret työllistäjät arpovat haastatteluun kutsuttavat hakijat, mutta tee siitä huolimatta hakemuskirje ja CV – ne voivat olla tärkeitä silloin, kun arpaonni suosii sinua ja pääset haastatteluun. Hyvin laadittu hakemus ja CV ovat osoitus kiinnostuksestasi ja panostuksestasi.

3. Soita potentiaaliseen työpaikkaan, jos siihen annetaan mahdollisuus

Monet suuret yritykset eivät vastaa puhelintiedusteluihin, mutta jos soittomahdollisuutta tarjotaan, kannattaa siihen tarttua. Suurin osa hakijoista ei nimittäin soita, joten saat etumatkaa jo pelkästään reippaalla puhelinkäytökselläsi. Esittele itsesi lyhyesti ja kerro, että olet kiinnostunut avoimeksi ilmoitetuista kesätyöpaikoista. Valmistele 2-3 kysymystä äläkä jää jaarittelemaan: hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi työpisteen sijainti, ellei sitä ole mainittu ilmoituksessa tai ellei se ole itsestäänselvyys, ja työajat.

Jos työpaikka sijaitsee lähellä kotiasi, tuo sekin selvästi ilmi. Jos taas työpaikka on kauempana, selvitä ennen puhelua, miten pääsisit kulkemaan sinne, ja kerro sekin puhelimessa. Aina kesätyöt eivät vastaa sitä, mille alalle haluaisit opiskella tai olet opiskelemassa. Jos opintosi tukisivat työtäsi tai työ opintojasi, älä unohda mainita sitä. Kiitä vastaajaa hänen ajastaan ja lopeta puhelu toivomalla tapaamista haastattelun merkeissä.

4. Ole aktiivinen kesätyön haussa

Älä tyydy pelkkiin ilmoituksiin, vaan ota rohkeasti yhteyttä lähiseutusi yrityksiin tai opiskelemasi toimialan yrityksiin. Työnantajat arvostavat aktiivisuutta ja voit olla varma, että saat pisteitä siitä, että uskallat kysyä kesätöitä oma-aloitteisesti.

5. Käytä verkostojasi etsiessäsi kesätöitä

Kysy vinkkejä kavereilta, vanhemmiltasi, oppilaitoksestasi. Aina joku tietää jotakin, ja yhdestä vinkistä voi jatkossa poikia uusia ideoita. Joskus työnhaku on salapoliisin työtä.

6. Kesätöihin ulkomaille

Olisiko sinun mahdollista mennä ulkomaille kesätöihin? Suomalaiset nuoret ovat työskennelleet ulkomailla esimerkiksi sairaaloissa ,vanhainkodeissa, lasten leireillä, maatiloilla, huvipuistoissa ja tietenkin oman opintoalansa tehtävissä. Olisiko omaehtoinen ”ulkomaankomennus” vaihtoehto sinulle?

7. Laadi hyvä työhakemus ja CV

Työkokemuksen puutetta ei kompensoi ylipitkäksi venytetty hakemus tai CV. Jokainen aloittaa jostakin. mutta pääasia on, että molemmat asiakirjat ovat siistejä ja selkeitä. Niiden ei tarvitse olla erityisen persoonallisia, vaan asiallisia. Muista laittaa kumpaankin asiakirjaan nimesi, kotiosoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Otsikoi hakemus selvästi, jotta työnantaja näkee yhdellä silmäyksellä, mitä haet.

Motivaatio-osuuden, eli ”miksi haen teille”, ei tarvitse olla pitkä. Monesti sitä ei tarvita lainkaan, koska harva työnantaja odottaa, että kesätyö olisi kutsumus. Toki aito kiinnostus on kiva lisä – työnantajistakin on mukava tietää, mikä juuri heidän yrityksessään ja tehtävässä kiinnostaa. Aiempi työkokemus on hyvä kirjata hakemukseen lyhyesti: tehtävänimikkeet riittävät, sillä tarkemmat tiedot yrityksistä ja työsuhteen kestosta löytyvät CV:stä. Jos työkokemusta ei ole, älä yritä kehittää sitä olemattomasta. Kerro lyhyesti omista ominaisuuksistasi.

8. Muista harrastuksesi

Etenkin, jos sinulla ei ole työkokemusta, harrastukset ovat tärkeitä. Harrastitpa sitten koodaamista, partiota, urheilua, kaunokirjallisuutta, pianonsoittoa, tanssimista, leipomista tai mitä tahansa, tuo se esille. Samoin jos olet saanut palkintoja harrastuksissasi tai ohjannut nuorempia harrastajia, kaikki on arvokasta tietoa työnhaussa. Älä pidä kynttilääsi vakan alla, sillä koskaan et voi tietää, mitä asiaa työnantaja arvostaa: urheiluliike palkkaa mieluusti aktiivisen liikkujan, musiikkivälineitä myyvä kauppa soittoniekan, ruokakauppa kokkaamisesta innostuneen nuoren jne.

9. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Suomessa suositaan kuvia työnhaussa. Laita kuva CV:hen tai hakemukseen, mutta älä molempiin. Hyvä kuva on vaikkapa koulukuva, jossa sinulla on – iloinen, hymyilevä katse kameraan ,- siistit vaatteet, ei avonaisia kaula-aukkoja – hiukset siististi. Älä käytä bilekuvia, vaikka näyttäisit kuinka hyvältä sellaisessa. Harrastekuvat voivat vielä nuorella toimia, mutta huomaa, että kuvasta on saatava hyvä käsitys sinusta – ei koirasta, kissasta, hevosesta tai muustakaan työhön kuulumattomasta asiasta.

10. Reipas ja avoin mieli on paras suositus

Kun saat kutsun haastatteluun, pidä huoli että

  • uskot itseesi joku kuitenkin palkataan ja sinulla on yhtä hyvät mahdollisuudet kuin muillakin
  • olet paikalla ajoissa; 5 minuuttia etuajassa on ok, mutta ei enempää; maleksi luppoaika kaupungilla, istu autossa parkkipaikalla tai tee mitä tahansa muuta, mutta älä mene liian aikaisin tapaamiseen
  • mukanasi on haastattelijan yhteystiedot, jotta voi esimerkiksi liikenteen takia myöhästyessäsi laittaa hänelle tekstiviestin asiasta pahoitteluiden kera
  • olet pukeutunut siististi, ja että hiuksesi ja kyntesi ovat siistit
  • kättelet reippaasti: harjoittele hyvä kättely kaverin kanssa, ei liian voimakas, mutta ei liian löysäkään
  • katsot haastattelijaa, et pälyile, mutta et tuijota koko ajan silmiin
  • puhut reippaalla äänellä etkä mutise vastauksiasi
  • hymyilet aika ajoin. Sinulla on kuitenkin valloittava hymy!

Ota mukaan hakemuskirjeesi, CV:si ja mahdolliset aiemmat työtodistuksesi ja käytä niitä muistilistana haastattelussa. Voit alleviivata hakemuksessasi ja CV:ssäsi tärkeitä asioita, jotta et unohda kertoa niitä haastattelussa. Ota mukaan muistiinpanovälineet, ja kirjoita muutama kysymys itsellesi muistiin etukäteen. Jos haastattelija vastaa kysymyksiin jo oma-aloitteisesti ja kysyy lopuksi, onko sinulla kysymyksiä, sano, että sinulla oli muutama kysymys, mutta saitkin niihin jo vastaukset, kiitos.

Lopuksi kiitä haastattelusta ja kysy, millä aikataululla valintoja tehdään. Vedä haastattelun jälkeen syvään henkeä ja onnittele itseäsi , – selvisit, ja selvisit hyvin! Olet tehnyt parhaasi, ja jos vielä onni on myötä, saat työpaikan. Jos et saa juuri tätä työpaikkaa tänä vuonna, saat jonkun toisen hakemistasi tehtävistä. Jätit itsestäsi hyvän mielikuvan haastattelijalle ja ties mitä se poikii joskus myöhemmin.

Tästä pääset katsomaan meidän avoimet työpaikat.

eriika-kankkunenTerveisin,
Eriika Kankkunen
Yhteyspäällikkö
0400 551 582

Jokainen Banssi on mahdollisuus!

Miten voisimme auttaa teidän yritystänne?

Sovi tapaaminen kanssamme.

2016 © Banssi Henkilöstöpalvelut | Internetsivut Fulmore Oy