Yleisimmät virheet työhaastattelussa | Banssi

Banssin blogi

Yleisimmät virheet työhaastattelussa

Julkaistu 7 maaliskuu 2017
laaksonen-kirsi

Tässä on esiteltynä kuusi yleistä virhettä työhaastattelussa

 

Mahdollinen tuleva työhaastattelusi jännittää ja haluat välttää virheitä juuri tässä tärkeässä tilanteessa. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään ohjekirjaa, miten toimia oikein. Olet kuitenkin vahvoilla, mikäli vältät ainakin seuraavia virheitä:


1. Jätät saapumatta sovittuun haastatteluun

Mikäli sinulle tulee ylitsepääsemätön este päästä sovittuun tapaamiseen, ilmoita se viimeistään samana päivänä, mieluiten jo aikaisemmin. Mikäli et ole lainkaan kiinnostunut menemään haastatteluun, ilmoita tämä rehellisesti jo haastatteluajankohtaa sovittaessa. Menemättä jättäminen ilman syytä jättää haastattelijalle erittäin huonon käsityksen sinusta ja tämän jälkeen on turha odottaa uutta kutsua haastatteluun.


2. Myöhästyt tai olet huomattavasti etuajassa

Katso reitit ja aikataulut valmiiksi, jotta pääset ajoissa sovittuun haastatteluun. Jos kuitenkin kaikesta huolimatta huomaat myöhästyväsi haastattelusta, ilmoita siitä haastattelijalle välittömästi jo ennen sovitun ajankohdan umpeutumista. Älä myöskään mene liian aikaisin yritykseen vaan odottele tarvittaessa vaikka autossa. Haastattelija on aikatauluttanut haastattelusi omien töidensä mukaan, eikä siksi todennäköisesti ole vapaana puoli tuntia aiemmin sovittua tapaamistanne. Viisi minuuttia ennen haastattelua on sopiva hetki saapua, jotta ehdit löytää kyseisen haastattelijan ja valmistautua tapaamiseen.


3. Saavut haastatteluun epäsiistinä

Huolehdi siitä, että saat nukuttua edellisen yösi hyvin. Henkilökohtaisesta hygieniastaan huolehtiva ihminen antaa itsestään raikkaan ja reippaan kuvan haastattelijalle. Tänä päivänä ei tarvitse enää pukeutua esim. pukuun ja kravattiin (ellei tuleva työ sitten ole esim. toimitusjohtaja), riittää kun pukeudut puhtaisiin ja siisteihin vaatteisiin. Muista kuitenkin ettet ole menossa discoon, vaan työhaastatteluun.

4. Et ole valmistautunut haastatteluun

Käy ennen haastatteluun menoa läpi mitä työpaikkaa olet hakemassa ja käy etukäteen tutustumassa myös yrityksen sivuilla. Päivitä CV:si ajan tasalle ja etsi työtodistuksesi sekä tutkintotodistuksesi mukaasi. Mieti valmiiksi mahdollisia kysymyksiä joita voit esittää haastattelijalle. Etsi ja ota haastatteluun mukaan myös suosittelijan yhteystiedot aiemmista työpaikoista.

5. Kerrot epärehellisesti itsestäsi ja osaamisestasi

Kerro rehellisesti osaamisestasi. Jos kerrot haastattelussa osaavasi jonkin laitteen tai ohjelman käytön, jota et sitten todellisuudessa olekaan käyttänyt, tulee huijaus ilmi viimeistään aloittaessasi työn. Kukaan meistä ei voi olla mestari joka alalla. Keskity vahvuuksiisi juuri tätä hakemaasi työtä ajatellen ja avaa niitä haastattelijalle.


6. Kritisoit entistä työnantajaasi tai esimiestäsi

Haastattelija saattaa tuntea hyvinkin edellisen työnantajasi / esimiehesi. Mikäli kritisoit liikaa aiempia työpaikkoja sekä näiden toimintaa, haastattelija saattaa jäädä miettimään mitä mahdat kertoa heistä tulevaisuudessa eteenpäin. Töiden päättymisen syy on hyvä kertoa, mutta haastattelija ei odota sinulta pitkää tarinaa aiheesta.

…jos kaikesta huolimatta haastattelussa tuli tehtyä virheitä, ei haittaa, sillä silloin saatoit jäädä haastattelijan mieleen juuri siksi ☺! Onnea työnhakuun ja tuleviin haastatteluihin!

laaksonen-kirsiTerveisin,
Kirsi Laaksonen
yhteyspäällikkö
040 530 5705

Miten voisimme auttaa teidän yritystänne?

Sovi tapaaminen kanssamme.

2016 © Banssi Henkilöstöpalvelut | Internetsivut Fulmore Oy